Korištenje kolačića
„Kolačići“ su kratke tekstualne datoteke ili mali paketi informacija koje pohranjuje internetski preglednik vašeg terminalnog uređaja (računalo, tablet, prijenosno računalo ili mobilni telefon) kada posjećujete različite stranice i stranice na internetu. Glavna svrha kolačića je učiniti korisnika prepoznatljivim kada se vrati na web stranicu. Neki “kolačići” imaju i specifičniju primjenu, poput pamćenja ponašanja korisnika na stranici i olakšavanja korisnikove upotrebe web stranice. Više informacija o radu kolačića možete pronaći na internetu.

Kako se kolačići koriste na ovoj web stranici?

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće primarno kako bismo olakšali upotrebljivost stranice, poboljšali njezinu izvedbu i pohranili informacije o ponašanju korisnika. U ovom procesu se ne pohranjuju osobni podaci, odnosno putem “kolačića” stranice ne možemo Vas identificirati kao osobu, zbog čega se na prikupljanje ovih podataka ne primjenjuje Zakon o zaštiti osobnih podataka. Podaci prikupljeni kolačićima obično se koriste u agregiranom obliku u svrhu analize ponašanja korisnika web stranice, što nam omogućuje poboljšanje funkcionalnosti stranice, korisničkih putova i korištenog sadržaja.

Koji se kolačići koriste na ovoj web stranici?

Sesijski kolačići
Ova vrsta “kolačića” olakšava vam korištenje stranice, budući da informacije pohranjuju privremeno, samo unutar sesije korištenog preglednika. Tipično, informacije pohranjene preko njih su koje ste proizvode ili usluge dodali u košaricu, koje ste stranice stranice posjetili i kako ste došli do određenih informacija. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije s vašeg krajnjeg uređaja i automatski se brišu kada napustite web stranicu ili prekinete sesiju preglednika.

Trajni kolačići
Omogućuju nam pohranjivanje specifičnih informacija o pregledavanju, kao što je analiza posjeta web-mjestu, kako ste došli do web-mjesta, koje ste stranice pregledavali, koje ste opcije odabrali i kamo ste išli kroz ovo web-mjesto. Praćenje ovih informacija omogućuje nam poboljšanje web stranice, uključujući ispravljanje pogrešaka i proširenje sadržaja. Razdoblje pohrane ove vrste “kolačića” varira ovisno o njihovoj specifičnoj namjeni.

Kolačići treće strane
Naša web stranica sadrži poveznice na druge stranice ili ugrađeni sadržaj s drugih stranica, na primjer s Facebooka, YouTubea, Twittera, Google+, LinkedIna, partnerskih web stranica. Moguće je da se kolačići s tih web stranica pohranjuju na vašem krajnjem uređaju kada posjetite te stranice ili otvorite njihov sadržaj. Upravo su ti kolačići definirani kao kolačići treće strane i mi nemamo kontrolu nad generiranjem i upravljanjem tim kolačićima. Iz tog razloga savjetujemo vam da potražite informacije o njima i načinu na koji se njima upravlja na dotičnim web stranicama trećih strana.

Kako mogu upravljati korištenjem kolačića na ovoj web stranici?

Svi preglednici dopuštaju upravljanje kolačićima iz posebno stvorene mape u vašem pregledniku. Možete blokirati primanje kolačića, izbrisati sve ili dio njih ili postaviti svoje postavke u vezi s korištenjem kolačića prije nego što započnete posjet našoj stranici. Imajte na umu da brisanje ili blokiranje kolačića može nepovoljno utjecati na funkcionalnost naše web stranice, a time i na vaše korisničko iskustvo na njoj.

Isključite ili blokirajte kolačiće

Kontrolom, isključivanjem ili blokiranjem kolačića upravljaju postavke vašeg preglednika. Imajte na umu da se potpuna zabrana korištenja svih “kolačića” može odraziti na funkcionalnu prezentaciju stranice, njezinu učinkovitost i dostupnost pojedinih informacija.